Паразитология

Паразитология

Интервю с експерт
25.12.2019

15 милиона души умират всяка година заради паразити! 97% от населението е заразено! Как да спасите живота си. Интервю с водещите паразитолози в страната!

Днес ще обсъдим този въпрос с Иглика Гурянова, водещ изследовател от института по паразитология

– Здравейте, Д-р Гурянова. Може ли да вземем данните на СЗО за заразяванията с паразити за чиста монета?
– От няколко години медицинската общност счита, че паразитите отслабват имунната система най-много от всички негативни фактори. Досега не се смяташе, че те са основната причина за заболяванията. Сега, докато продължаваме да събираме статистически данни и с проучванията, които започнаха да се правят в тази сфера, става ясно, че заразяването с паразити причинява повечето сериозни болести при човека.

Аз лично имам доверие на статистиката на СЗО и мога да кажа, че изследванията, направени в нашия институт я потвърждават. Около 92% от смъртните случаи се дължат на паразити. Като не става въпрос само за смъртни случаи, директно причинени от болести. Огромното мнозинство от така наречените „естествени смъртни случаи“ са директен резултат от дейността на паразитите в тялото.

– Обикновено хората мислят за паразитите просто като за червеи в корема. Как могат те доведат до смърт?

– В действителност, не е правилно да смятаме, че червеите в корема са единствените паразити в човешкото тяло. Има огромно разнообразие от различни паразити, които обитават различни органи на тялото и предизвикват съответно различни последици. Червеите в корема или както те правилно се наричат – хелминти, са много опасни. Те буквално унищожават червата, което причинява гниене и в крайна сметка смърт. И, между другото, дори хелминтите доста трудно се откриват и премахват.

Наред с тях има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта или стомаха. И почти всички от тях – смъртоносни. Някои действат агресивно още от самото начало, унищожавайки тялото на приемника. Други действат неусетно, докато техният брой не достигне такова ниво, че тялото повече не може да го понесе и човек умира.

В същото време уверено мога да заявя, че практически в тялото на всеки човек има паразити. Повечето паразити са много трудни за откриване. Когато се забележат първите симптоми на заразяване с паразити, специалистите се опитват да третират симптомите. Дори при аутопсия се изисква специално изследване за доказване на наличието на паразити. Или най-малкото за да се открие видът им.

„Наред с тях има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта или стомаха. И почти всички от тях – смъртоносни.“

– Можете ли да ни дадете конкретни примери за клинични случаи на заразяване?

– Мога да изброя стотици случаи. Но бих искала да обърна внимание на онези, които ясно демонстрират колко са опасни паразитите.

Първо, както стана ясно, някои видове тения могат да причинят рак. Всъщност именно те първоначално развиват рак. А не човекът. Но злокачествените клетки се разпространяват из тялото на човека, заразявайки го. Това се случва, когато ларвите се доберат от червата в лимфните жлези на човека. В крайна сметка те причиняват злокачествени тумори, които бързо засягат тялото. Смъртта настъпва в рамките на няколко месеца. Преди седмица станахме свидетели на още един смъртен случай, дължащ се на такъв тумор.

В средата на картината: клетки на злокачествен тумор, причинен от паразитен червей

Още един често срещан случай е, когато мозъкът на човека е заразен с паразити. Това води до невроза, бърза умора, безпричинна тревожност и внезапни промени на настроението. В по-късен етап, когато мозъкът се изпълни с паразити, се развиват по-сериозни болести и евентуално се стига и до смърт.

Това са снимки на пациенти, при които е потвърдено заразяването на мозъка с паразити (и в двата случая те не успяха да бъдат спасени):

Третият пример е човешко сърце, заразено с паразити. Това се смята за рядко заболяване. Въпреки това в различни количества този тип паразити се срещат у 23% от хората. Това практически прави у всеки четвърти. На ранен етап те са напълно невидими и на влияние върху тялото е нулево. Но с времето броят им се увеличава и започват да се забелязват признаци на присъствието им в сърцето. Те стават основната причина за различни болести на сърцето и са отговорни за почти 100% от случаите на внезапна смърт поради спиране на сърдечната дейност.

– Как да се предпазим от паразитите? Има ли изследвания и лекарства?

– За съжаление, в момента все още нямаме много точни инструменти, за да установим наличието на паразити в тялото. До известна степен това се дължи на огромния брой съществуващи паразити (хиляди разновидности) и също така защото самото им откриване е особено трудно. Пълната диагностика е скъпа процедура, която не се извършва навсякъде в страната.

Не можете да си направите изследване за паразити при личния специалист, защото те обикновено нямат необходимото оборудване или умения. Това важи за повечето кабинети в страната.

Първите симптоми, които могат да сигнализират за наличието на паразити в тялото, са:

Алергия (обриви, сърбеж в очите и носа);
Чести настинки, възпалено гърло, запушен нос;
Хронична умора (когато умората настъпва бързо, независимо от извършваната дейност);
Чести главоболия, запек или диария;
Болки в ставите и мускулите;
Нервност, безсъние и нарушения на апетита;
Тъмни кръгове около очите и торбички под очите;
Ако имате 2 от симптомите, споменати по-горе, това е ясен сигнал, за паразити в тялото.

#Fenbendazole  #Паразитология

https://dynno.info/azkclygiQq/JL_MED_Info_Detoxic_BG_BG/?esub=-7EBRQCgQAAHO80_A0AwP6GjO-GmdCM2w1ggIAAw9siAheEQ0aEQ0iEQ1CEQ1aA0JHB25sMX9hZGNvbWJv_zNqS1RwMkZMAANWZw

Please follow and like us:
0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *